SF Fed araştırması sıcak günleri ekonomik gerilemeye bağlıyor
San Francisco Federal Rezerv Bankası tarafından yapılan yeni bir çalışma, iklim değişikliği nedeniyle artan sıcak gün sayısının uzun vadede ABD ekonomisi üzerinde önemli bir olumsuz etkiye sahip olabileceğini gösteriyor. San Francisco Fed’de kıdemli ekonomist olarak görev yapan Stephie Fried ve Williams College’dan Gregory Casey ve Matthew Gibson tarafından kaleme alınan araştırma Salı günü yayımlandı.
Çalışma, karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik büyük çabaların olmaması durumunda, aşırı sıcaklardaki artışın 2200 yılına kadar sermaye stokunda %5,4’lük bir azalmaya ve yıllık tüketimde %1,8’lik bir düşüşe yol açabileceği bir senaryoyu ana hatlarıyla ortaya koymaktadır. Çalışmada, açık havada çalışanlar için ısı stresine neden olabilecek yıllık gün sayısındaki artışa ilişkin bilimsel tahminler kullanılmış ve 2020’de 22 gün olan bu sayının 2100 yılına kadar 80’e çıkacağı öngörülmüştür.
Araştırmacılar, ekonomiye ve ABD’deki yatırımlara önemli katkısı nedeniyle inşaat sektörüne odaklandı. İklimlendirmenin sıcağın etkilerini hafifletebildiği hizmet ve imalat gibi sektörlerin aksine, inşaat verimliliği sıcak havadan doğrudan etkilenmektedir.
Çalışma ayrıca, aşırı sıcak günlerin sayısının 2100 yılına kadar 125’e ulaşabileceği, daha az olası olsa da alternatif bir senaryoyu incelemiştir. Bu modele göre, 2200 yılına kadar sermaye birikiminde tahmini %18’lik bir düşüş ve tüketimde %7’lik bir azalma ile ekonomi üzerinde öngörülen etki daha da şiddetli olmuştur.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.